Feb 2, 2014

Suunnitelmat uusiksi - Spaiderin esittely

Kului viikko, kului toinen. Nyt voin sanoa tietäväni et mitä tuun tässä tekemään.

Saunahommat saa nyt jäädä. Olisi mukava tehdä saunateemaan liittyvä teos, mutta kun ei tule ideaa sen suhteen niin ei vaan tule. Ja olen tekemässä kesäksi yleistä saunalauttaa Ouluun, Kesän Saunaa, niin ei tässä nyt kovin montaa saunaprojektia jaksa samaan aikaan tehdä.

Se, mikä tässä taideproduktiossa on vaikeaa, on teoksen tekeminen puhtaaseen galleriaan. En näe mielekkääksi tehdä teosta, joka ei pääse keskustelemaan ympäristön kanssa vaan on suljettuna galleriaan. Omat työt ei ole enää pitkään aikaan olleet tämmöisiä. Galleriat rajaavat yleisöä, eivätkä ole mielestäni kovinkaan julkisia tiloja. Gallerioissa käy hyvin marginaalinen osa ihmisistä, joten on jollain tavalla ristiriitaista puhua Galleriasta julkisena tilana.

Tämä julkisuus, vapaus aukioloajaoista ja kaikista säännöistä on pyörinyt vahvasti mielessä. Myös galleristien vallankäyttö ja kuratoinnit kiinnostavat. Kuka on oikeutettu päättämään taiteesta ja mikä on oikea tapa tehdä päätöksiä taiteen saralla?

Tähän ei liene oikeaa kyllä/ei vastausta, mutta on olemassa tiettyjä yhtenäisiä käytäntöjä. Ajattelin että tästä saisin teeman työhöni, mutta muutin sitä vielä kerran. Lähden nyt kuitenkin tekemään yksittäistä veistosta, joka tulee arktikumin galleriaan muiden duunien joukkoon. Ei kaupunkitaidetta tälläkertaa vaan ihan puhdas veistos.

ELI:

Olen käynyt metallipajalla puuhaamassa ja kokeillut yhtä ideaa pienoiskoossa. Alunperin mietein tätä Praktikum II:n työksi, mutta praktikumiin (kuvataiteen sivuaineen lopputyöksi) mulla on oikeastaan parempi idea. Tein pienoismallin hämähäkkiveistoksesta, sen ihmeemmin mitään tehtävänantoa miettimättä, sillä halusin nähdä miten ajatus toimii kolmiulotteisena vai toimiiko ollenkaan. Halusin nähdä spaiderin muodon ja miettiä jalkojen rakennetta.

Hämähäkkiteos, spaider, rakentuu teräksestä ja ilmapallosta. Teosta hitsatessa huomasin idean olevan hyvinkin toteuttamiskelpoinen. Olen puhunut jonkinverran siitä, että kontrastit tekevät teoksista mielenkiintoisen ja tämä tulee rakentumaan kontrastien varaan. Rakenne tulee teräksestä ja perä ilmapallosta.

Kokoa en ole vielä päättänyt, sillä tämä idea on hauska tämmösenä pienenäkin. Jotta kuitenkin tässä olisi jotain haastetta ja teos erottuisi muiden joukosta, niin yritän tehdä tästä mahdollisimman ison. Suurimpien markkinoilla olevien ilmapallojen halkaisija on 210cm. Tätä käyttämällä kokoluokka kasvaisi jo sille asteelle, että teos poikkeaisi totutusta koriste-esineen koosta ja olisi mielenkiintoinen pelkästään koonkin puolesta. Katotaan mihin tää nyt lähtee etenemään...

Jacobsin sanoin:
If it's bad make it big

2 comments:

riikka said...

Tällä oli kans jotain hyönteisveistoksia.. http://mikkotapio.com/?page_id=2

Joonas Mikola said...

tängjuu!