Dec 29, 2013

Saunoista noin yleisesti

Jos ihmettelette, miksi haluan lähteä tekemään sauna-aiheista valokuva-sarjaa tai teosta, on ehkä syytä avata allekirjoittaneen suhdetta saunoihin. Koen tietäväni suhteellisen paljon saunoista ja koen saunovani ehkä hieman useammin ja hartaammin mitä keskiverto suomalainen. Sanoisin, että sauna on henkireikä, ja minulla on himo saunoja ja löylyjä kohtaan, mikä ei parane saunomalla.

Jos nyt lyhyesti yritän käydä kiertämäni saunoja läpi, niin Suomen julkiset saunat on tiedettävä. Rajaportin sauna Pispalassa, Arla ja Kotiharju Helsingin Kalliossa sekä uusin Kulttuurisauna Merihaan kulmassa. Rajaportti ja Kotiharju ovat puulämmitteisiä, Arla lämmitetään kaasulla ja Kulttuurisauna pelleteillä. Helsingin neljännessä julkisessa saunassa, Hermannissa, en ole koskaan käynyt. Eikä myöskään unohdeta luvattomasti rakennettua Sompasaunaa, mikä on valitettavasti ollut purettuna aina silloin kun olen Helsingissä käynyt.

Uimahallien ja maauimaloiden saunoja ei kannata alkaa listaamaan, eikä myöskään talonyhtiöiden, omakotitalojen, kasarmien tai kesämökkien saunoja. Saunoja löytyy Suomesta ihan jokaisesta paikasta missä on asutusta, ja on myös autiotupia joiden yhteydessä on saunoja. Ja jos saunomismahdollisuus ja aikaa on, löydän itseni lauteilta, kaupungista ja vuodenajasta riippumatta.

Hyvää tietopohjaa saunoista tarjoaa Risto Vuolle-Apialan Savusauna ennen ja nyt (Moreeni ISBN 978-952-254-047-8). Kirja kertoo todella kattavasti miltei kaiken, mitä saunoista tarvitsee tietää. Ja tämä kirja pitää löytyä omasta hyllystä.

Saunoista on kirjoitettu monessa kirjassa aina Seitsemästä veljeksestä lähtien, sekä käytetty aiheena kuvataiteissa. Nykyään, kun taide voi olla ihan mitä tahansa, saunoja on alettu rakentamaan myös taideteoksina. Tästä muutaman esimerkin mainitakseni Heidi Lunabban Sauna Obscura (kokemuksena 10/10), Jan-Erik Anderssonin ja Shawn Deckerin sipulin mallinen Sounding Dome Sauna (juu nähty), Harri Markkulan Hot Cube (nähty on mutta löylyissä en alkanut käymään naurettavan hinnoittelun takia), Sami Rintalan Floating Sauna Norjassa sekä Mjölk-arkkitehtien luvaton Public Sauna Tsekeissä.

Toimikoon nämä nyt lähtökohtina saunajutulleni.


Kotiharju 2011

No comments: